България остава в дъното на европейските статистики за донорствоДвама души

...
 България остава в дъното на европейските статистики за донорствоДвама души
Коментари Харесай

Само за седмица: Двама души спасиха с органите си четирима тежкоболни пациенти

 

България остава в дъното на европейските статистики за донорство

Двама души избавиха с органите си четирима други единствено за седмица. Въпреки това България остава в дъното на европейските статистики за донорство. Все още сме надалеч и от пълноправно участие в организацията Евротрансплант, което дава късмет на огромна част от чакащите за орган у нас.

По данни на Агенцията по трансплантация 1151 тежкоболни българи чакат за нов орган. В същото време от началото на годината са направени по-малко от 40 трансплантации.

Последен етап на цироза, евентуално поради автоимунно заболяване. Тази диагноза чува 53-годишната Милена Шопова от Русе преди повече от година. Тя се подрежда се в дългия лист от чакащи за черен дроб. Преди няколко дни обаче получава ненадейно позвъняване.

Проф. Крум Кацаров е част от екипа, който оперира Милена. Общо 60 души вземат участие в организирането на интервенцията. Часове след позвъняването Милена към този момент е сполучливо трансплантирана.

Междувременно обаче  чакащите за орган са стотици . Според лекарите страната ни е прекомерно дребна, с цел да може съответно да се развива донорството от живи родственици. Единственият късмет остават трупните донори.

Донорът на Милена е 27-годишна жена от Варна, която съумява да избави още един пациент, чакащ за бял дроб във виенска клиника. Милена не знае нищо за своята спасителка, само че се надява, че един ден може персонално да благодари на фамилията й. / Нова тв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР